Fahriddin Shaymuradov's profile

AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARI

AKILLI ŞEHİRLER TÜRKİYE VE DÜNYA ÖRNEKLERİ ÜZERİNDE KÜÇÜK ARAŞTIRMA
-1. Akıllı Şehir Nedir?
-2. Akıllı Şehir Uygulamaları
-3. Akıllı Şehir Dünya ve Türkiye Örnekleri
1.    
-Akıllı bir şehrin temel amacı, akıllı teknolojileri ve veri analizini kullanarak şehir işlevlerini optimize etmek ve ekonomik büyümeyi teşvik ederken aynı zamanda vatandaşlar için yaşam kalitesini iyileştirmektir. 
Değer, ne kadar teknolojinin mevcut olduğundan ziyade bu teknolojinin nasıl kullanıldığına bağlıdır.

2.   
-Akıllı Bina 
Enerjinin doğru kullanımından konforun sağlanmasına kadar geniş bir yelpazede yüksek standartları barındıran akıllı binalara örnek olarak ise İşbank Kuleleri, Dünya Ticaret Merkezi, Yapı Kredi Bankası Operasyon Merkezi Binası verilebilir. Bu binalarda, örneğin; fotoselli aydınlatma, duman ve sıcaklık sen sörleri, gazlı söndürme sistemleri "akıllı bina teknolojisinin bir parçası olarak sayılmaktadır.

-Akıllı Enerji
Akıllı enerji, yenilenebilir enerji kaynaklarının bir arada kullanımını sağlayan bir enerji sistemi kurulması ile kullanılan enerji türüdür. Örneğin hem rüzgâr hem de güneş enerjisinin koordineli bir biçime kullanıldığı sistemlere, akıllı enerji sistemleri denmektedir.

-Akıllı Otomobil ve Toplu Taşıma Paylaşım Uygulamaları
Çevreye zarar vermeyen karbon emisyonu sıfıra indirgenmiş otobüslerin toplu taşımada kullanılması, mobil bilet sayesinde uygulamadan bilet alınabilmesi, elektrikli bisikletlerin kullanılması, trafik yoğunluğunun azaltılabilmesi için aynı güzergaha giden otomobillerin paylaşılması akıllı ulaşım unsurları arasında sayılır.

- Akıllı Ulaşım
Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS); seyahat sürelerinin azaltılması, trafik güvenliğinin artırılması, mevcut yol kapasitelerinin verimli kullanılması, hareketliliğin artırılması, enerjinin verimli kullanılması ve çevreye verilen zararın azaltılması gibi amaçlar doğrultusunda geliştirilen kullanıcı, araç, altyapı ve merkez arasında çok yönlü veri alışverişi ile izleme, ölçme, analiz ve kontrol mekanizmalarını içeren bilgi iletişim temelli sistemlerdir.

-Akıllı Çöp Toplama
Akıllı Atık Toplama Sistemi ile sisteme entegre edilen tüm atık konteynerlerinin doluluk oranları, sıcaklık durumları, pozisyonları, konumları uzaktan takip edilmektedir. Akıllı Atık Toplama Sistemi, atık konteynerlerinin kontrol ve takibini yaparak operasyon maliyetlerini dusurmektedir ve atıkların zamanında toplanmasını saglayarak halk saglıgı ve hijyen acısından olusan sorunların onune gecilmesine katkı saglamaktadır.

-Akıllı Park Yeri
Özellikle trafiğin yoğun olduğu kalabalık şehirlerde araç parkı büyük bir sorundur. Dakikalarca turlayarak arabaya park yeri aramak yerine akıllı parkla sayesinde sürücünün konumuna en yakındaki park yeri kolayca bulunabilir.

-Akıllı Güvenlik
Akıllı şehrin sayısız yere konumlanan kameralar ile kent güvenliğinin sağlandığı bilinmektedir. Bu kameralar hem suçu caydırıcı hem de işlenen suçların aydınlığa kavuşturulabilmesi için kanıt depolayan niteliktedir. Özellikle güvenlik kameraları Çin'in pek çok şehrinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

-Ücretsiz Wi-fi
Akıllı şehri oluşturan en önemli unsur veri elde edebilmektir. Verinin iletilmesi de internet bağlantısı sayesinde gerçekleşir. Bu yüzden şehrin wi-fi ağları ile donatılması oldukça önemlidir. Hem şehirde yaşayanlar hem turistler kolayca internete erişebilmelidir.

3. 
-AKILLI ŞEHİR DÜNYA VE TÜRKİYE ÖRNEĞİ

DÜNYA-AKILLI YOL SİSTEMİ HOLLANDA
500 km uzunluğundaki bu otoyolda şeritler özel olarak tasarlanmış. Yeşil lit boya işaretli şeritler, gün ışığında enerji depoluyor ve geceleri yaklaşık olarak 10 saatlik kesintisiz bir performans gösterebiliyor. Bu sayede hem tasarruf hem de daha fazla aydınlatma ile trafik kazalarının sayısında azalma sağlanmış. Bu akıllı yol elektrikli araçları şarj ediyor ve hava durumu hakkında sürücüleri bilgilendiriyor. Ayrıca kaygan zeminlerde, yolda buz kristali şeklinde desenler oluşturarak sürücüleri uyarıyor. Yol kenarındaki küçük fırıldak jeneratörleri araba geçiş esnasında oluşan rüzgâr ile dönerek elektrik üretiyor.

TÜRKİYE-GAZİANTEP TÜRKİYE
Yatay ve düşey İşaretleme operasyonları için takibi için kullanılan program sayesinde gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilen çalışmalar, depo ve saha envanterinin takibi yapılmaktadır.

AKILLI SULAMA SİSTEMİ

DÜNYA-BARCELONA
Barselona, Akıllı Şehirler alanında harika bir örnektir. Vatandaşların hayatını kolaylaştıracak farklı projelerle yenilikçi ve teknolojik gelişmelerin dünya çapında referanslarından biri haline gelmiştir. Barcelona Belediyesi ve Starlab ile birlikte Libelium, Poblenou Park Center'daki sulama sistemini kontrol etmek için akıllı bir su projesinde çalıştı. Starlab , diğer şirketlerle birlikte Barselona için Akıllı Şehir statüsünü güçlendirmeye yardımcı olacak bir uzaktan kumandalı sulama sistemi kurdu. Starlab'ın hizmete katkısı, Libelium teknolojisini kullanan in situ problarla toprak nemi izlemesidir. Yerleştirme, sensör teknolojisine dayanır ve su şebekesinin yönetimini kolaylaştırmak için sulama sisteminin uzaktan kontrolüne izin verilmesini içerir .

TÜRKİYE-KONYA ÖRNEĞİ
Parklar nem oranlarına ihtiyaç anında devreye girerek su ve gübre tasarrufu sağlanmaktadır.

AKILLI OTOPARK SİSTEMİ

DÜNYA ÖRNEĞİ
Araştırmalara göre her bir sürücü park bulabilmek için fazladan 500 m yol yapmaktadır. Bu da ayda 15 km yola denk gelmektedir bu durum Yakıt kullanımının artması, çevre zararı ve zaman kaybına yol açmaktadır.

SMART PARK SİSTEMİ
Her geçen gün "akıllı şehir" sistemlerinin günlük hayatımızdaki uygulama alanları genişlemektedir. Artan nüfusa bağlı olarak trafiğe çıkan araç sayısının artması, beraberinde yeni yapılan otoparklarla birlikte mevcut otoparkların da 1 "akıllı otopark" olarak planlanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu noktada I "ParkSetup Akıllı Otopark Yönlendirme Sistemi" ile birlikte otoparklarda yaşanan sorunlar yerini hızlı, ekonomik ve akıllı çözümlere bırakmaktadır.

YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMİ

DÜNYA ÖRNEĞİ
Oss şehrinde otoyola çizilen özel çizgiler güneş enerjisini depolayıp gece otoyolu aydınlatmak için kullanılmaktadır. San Francisco akıllı sokak lambaları sayesinde harcanan elektriğin süre ve miktarını kontrol altına alabilmektedir. Bu sayede enerji istihdamında %130 dan fazla sağlamaktadır.

TÜRKİYE ÖRNĚĞİ
Akıllı Aydınlatma Sistemi Şehir içinde bulunan park, bahçe ve yollarda vatandaşa hizmet veren sokak aydınlatmaları, akıllı bileşenler sayesinde hem kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakta hem de şehir güvenliğine katkı sağlayacak çözümler üretmektedir. 2018 yılında Antalya'da Serdengeçti ve Yavuz Özcan Parklarında akıllı aydınlatma sistemi ve LED aydınlatmaya dönüşüm ile % 80'e varan enerji tasarrufu sağlanmıştır.

AKILLI ÇÖP ÖRNEĞİ

DÜNYA-AVUSTRALYA ÖRNEĞİ
Akıllı çöp kutuları sensörlü tasarlanarak dolduklarında ilgili kurumlara bildirim göndermektedir. Bu şekilde gün içerisinde toplasak çöplerin rotası oluşmaktadır. Deniz çöp kutuları ise 7/24 aktif bir şekilde çalışmaktadır. Hazneleri dolduğunda değiştirilmektedir.

TÜRKİYE ÖRNEĞİ
Proje kapsamında Kadıköy, Eminönü ve Karaköy sahillerinde denizin içine yüzey atıklarını temizlemek için İstanbul Boğazı'nın koşulları dikkate alınarak özel olarak Türkiye'de üretilen 20 adet Cif Çöpkapar ünitesi yerleştirildi. Çöpkapar'lar ile toplanan atıklar ayrıştırılacak ve uygun olanlar geri dönüşüm ile tekrar kullanıma kazandırılacak. Çöpkaparlar ile yılda yaklaşık 110 ton atık toplanması hedefleniyor.
AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARI
Published:

Owner

AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARI

Published: